Rouw en verlies
Rouw op de werkvloer
Je bent als werkgever niet verantwoordelijk voor het privéleven van werknemers. Toch is het belangrijk om te erkennen dat verlies impact heeft op de werkomgeving. Wanneer er niet zorgvuldig wordt omgegaan met individuele of collectieve rouw, kan dat leiden tot spanning, negatieve emoties en verminderde productiviteit.
Onverwerkte rouw kan daarnaast leiden tot andere problemen, zoals depressie, angst, burn-out of fysieke klachten.
Rouw en werk:
hoe ga je ermee om?
Hoe zorg je dat een werknemer na een persoonlijk verlies weer stevig terugkeert? Hoe ga je als organisatie om met het verlies van een gewaardeerd teamlid? Hoe navigeer je door de individuele emoties en de veranderde sfeer die verlies meebrengt? En welke invloed heeft dit alles op het werkplezier en de resultaten die jullie als organisatie willen bereiken?
Rouw uit zich op diverse manieren en elke medewerker verwerkt het op zijn of haar eigen wijze. Terwijl sommigen graag willen blijven werken als afleiding, hebben anderen juist behoefte aan tijd en rust. Wanneer het rouwproces niet de juiste aandacht krijgt, kan dat leiden tot fysieke of mentale klachten, met verminderde prestaties of zelfs volledige uitval tot gevolg.
Voor werkgevers, managers en HR-professionals, is het dus van belang om, op basis van de juiste kennis, een begripvolle en fijne omgeving te creëren.
“Mensen in rouw parkeren niet hun verdriet buiten kantoor en stappen er weer in als ze naar huis gaan.”
Feiten en cijfers
Statistisch gezien krijgen bijna alle werkgevers meer dan eens te maken met een werknemer die rouw ervaart, of met het overlijden van een werknemer.
Volgens het CBS overleden er in 2023 gemiddeld 3.247 mensen per week in Nederland. Hiervan viel 22% onder de beroepsbevolking.
Verder blijkt uit onderzoeken van Astri en CNV:
- het aantal verzuimdagen van werknemers die terugkeren naar het werk, na verlies van een dierbare, is gemiddeld 100 dagen
- wanneer het gaat om verlies van een partner of kind, bedraagt de gemiddelde verzuimduur zelfs 170 dagen
- 40% van alle rouwende werknemers meldt zich, na aan het werk geweest te zijn, opnieuw ziek en geeft hiervoor een gebrek aan begrip en steun op de werkvloer als reden
- bijna 25% van werkenden die een partner verliezen keert niet meer terug naar het werk
%
Professionele begeleiding brengt de verzuimduur met meer dan 27% terug.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Individuele begeleiding bij verlies
Ik bied persoonlijke begeleiding aan professionals in rouw. Via 1-op-1-sessies, help ik bij het opnieuw vormgeven van het leven en functioneren na verlies.
Training over omgaan met rouw
Ik geef training aan managers, directies en HR-professionals over rouw op de werkvloer. Want hoe ga je goed om met een medewerker die een zwaar verlies doormaakt? Veel organisaties beschikken over onvoldoende kennis en handvatten rondom rouw en het rouwbrein. Terwijl het creëren van een fijne werkomgeving cruciaal is. Zowel voor het rouwproces van de medewerker, als ter preventie van onnodig verzuim of uitval.
In mijn aanpak combineer ik mijn ruime ervaring in het bedrijfsleven met mijn professionaliteit als coach en rouwcounselor. Daarbij staan altijd het welzijn van de mensen in de organisatie én de bedrijfsbelangen centraal.