Veel gestelde vragen

FAQ

  • Wat zijn de verschillen tussen een coach, een counselor en een psycholoog?

    Coaches richten zich op persoonlijke of professionele ontwikkeling, met een focus op het identificeren van doelen en het ontwikkelen van vaardigheden om ze te bereiken. Counselors bieden emotionele ondersteuning en begeleiding bij het ontwikkelen van gezonde coping-strategieën voor diverse levensuitdagingen. Psychologen zijn onder meer gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen. Lees hier meer >>

  • Wat is een coachee?
    Iemand die gecoacht wordt, noemen we een coachee. Een coachee is dus iemand die, onder begeleiding van een coach, deelneemt aan een coachtraject om doelen te bereiken.

  • Wat is persoonlijk leiderschap?
    De term verwijst naar het kunnen leiden van jezelf. Persoonlijk leiderschap gaat over het vermogen om regie te pakken over je eigen leven. Dat vermogen kun je ontwikkelen door jezelf goed te leren kennen; door te weten waar je krachten en valkuilen liggen. Wanneer je je persoonlijk leiderschap ontwikkelt, versterk je je vermogen om controle te nemen op thema’s waar je direct zelf invloed op hebt én het vermogen om goed om te gaan met thema’s waar je minder of geen invloed op kunt uitoefenen. Persoonlijk leiderschap gaat over het ontwikkelen van visie en het vermogen je werk en leven daarop in te richten; waarden helder maken, doelen stellen en acties ondernemen om deze doelen te bereiken. Naast zelfbewustzijn en zelfmanagement omvat persoonlijk leiderschap ook het vermogen om effectief te communiceren, fijne (werk)relaties te ontwikkelen en pro-actief beslissingen en actiestappen te nemen, die in lijn liggen met jouw visie voor jezelf. Mensen met een sterk ontwikkeld persoonlijk leiderschap zijn veerkrachtig, kunnen uitdagingen aan en kunnen ook beter leiding geven aan anderen. Ze zijn in staat om zelfstandig positieve veranderingen te creëren in zowel hun persoonlijke als professionele leven.

  • Voor wie is coaching zinvol en wanneer heeft coaching geen zin?


    Coaching is zinvol voor mensen of groepen die intrinsiek gemotiveerd zijn om doelen te stellen en actie te ondernemen. Coachees moeten in staat zijn regie te pakken over hun eigen leven en te reflecteren op hun eigen handelen. Soms lukt dat (even) niet, doordat iemand niet open staat voor verandering of feedback, of er sprake is van onderliggende psychische problemen, zoals een depressie. In zulke gevallen kan de coach doorverwijzen naar een gespecialiseerde therapeut.

  • Waar kan een coach bij helpen?

    Loop je al een tijdje met iets rond en is het tijd om in beweging te komen? Of heb je een specifiek doel voor ogen waarvan het je tot nu toe niet lukt het zelfstandig te bereiken? Dan kan een coach samen met jou op zoek gaan naar de oplossing die voor jou werkt.

    Of je nu met grotere vraagstukken worstelt of tegen kleine hindernissen aanloopt, werk- of privé-gerelateerd: een goede coach kan je helpen achterhalen wat je wil, wat jou in de weg staat en wat je nodig hebt om jouw doelen te bereiken en lekkerder in je vel te zitten. In tegenstelling tot een gemiddeld vriendengesprek zal een coach je vanuit professionaliteit confronteren, uitdagen en motiveren om duurzame verandering aan te brengen in je manier van denken, voelen en handelen om jouw doelen te bereiken.

  • Wat kost coaching?

    De tarieven van coaches lopen nogal uiteen. Dat geldt ook voor de kwaliteit van coaches. Hoewel een duurdere coach niet altijd een betere coach is, zie je de mate van kwaliteit en professionaliteit wel vaak terug in de tarieven die een coach hanteert. Goede coaches hebben vaak uitgebreide opleidingen en ervaring op hun vakgebied, investeren continu in bijscholing en nemen deel aan inter- en supervisie. Ook zijn goede coaches vaak aangesloten bij brancheverenigingen zoals de NOBCO.  

    Individuele begeleiding en aandacht, betekent dat de coach zijn/ haar tijd en energie volledig aan de coachee toewijdt. Dat is waardevol. Trajecten op maat vereisen daarnaast planning, voorbereiding en flexibiliteit van de coach.

    Hoewel coaching voor sommige mensen initieel duur lijkt, heeft een goede coach een blijvend positief effect op je levensgeluk en je (zakelijke) successen. Voor de meeste mensen wegen de voordelen van coaching ruimschoots op tegen de investering. En voor wie het liever uitgeeft aan een week vakantie: dat is natuurlijk ook heerlijk en als dat de voorkeur heeft ook een beter idee. Coaching is pas echt effectief, en dus de investering waard, wanneer de coachee intrinsiek gemotiveerd is om duurzame veranderingen aan te brengen in zijn/haar leven romdom een hulpvraag of doel.

  • Wat levert het werkgevers op om te investeren in persoonlijke ontwikkeltrajecten?

    Ja, waarom zou je dat eigenlijk doen als werkgever? Is coaching op het gebied van persoonlijk leiderschap niet een privé-aangelegenheid van professionals? Nee. Het investeren in persoonlijke ontwikkeltrajecten voor medewerkers kan verschillende voordelen opleveren. Ten eerste mogen verbeterde prestaties op de werkplek worden verwacht, omdat medewerkers hun vaardigheden en kennis kunnen uitbreiden. Daarnaast leidt een coachtraject vaak tot hogere betrokkenheid en motivatie onder professionals en betere samenwerking met anderen. Wat resulteert in betere collectieve prestaties en een lager verloop van personeel. Het faciliteren van groei en ontwikkeling van medewerkers kan ook helpen bij het aantrekken en behouden van het talent dat je zoekt binnen je organisatie. Bovendien kan een focus op ontwikkeling bijdragen aan innovatie, flexibiliteit en veerkracht van je organisatie, waardoor je beter kan concurreren en je je makkelijker en sneller aanpast aan veranderende marktomstandigheden. Tot slot kunnen persoonlijke ontwikkeltrajecten bijdragen aan de versterking en verbinding van teams en sterk en verbindend leiderschap, wat de algehele effectiviteit en productiviteit verbetert.

  • Wat te doen bij rouw op de werkvloer?

    Vaak hebben we de neiging om afstand te nemen van (mensen in) rouw en verdriet omdat we niet goed om kunnen gaan met de emoties die we daarbij zelf ervaren. We voelen ons ook machteloos, we kunnen hetgeen iemand verloren heeft niet terugbrengen. Toch kunnen werkgevers, managers en HR-afdelingen wel degelijk concrete stappen zetten en een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel. Met de juiste kennis en eventueel externe begeleiding, kun je een prettige omgeving voor werknemers of teams creëren, die te maken hebben met rouw of verlies. Het erkennen van -en communiceren over- de situatie is een belangrijke eerste stap. Flexibiliteit bieden in werkuren en taken en professionele ondersteuning ter beschikking stellen, in de vorm van counseling, zijn ook helpende acties. Daarnaast is het belangrijk om collega’s aan te moedigen empathie te tonen en steun te bieden.

    Bij het overlijden van een eigen medewerker kun je als organisatie bijvoorbeeld een herdenkingsdienst organiseren en blijvende herinneringen creëren aan de overledene binnen de organisatie. Een deskundige kan helpen goed om te gaan met de emoties en veranderde teamdynamieken, wanneer je als organisatie te maken krijgt met verlies van een medewerker. Kennis van het rouwbrein is essentieel om een (werk)omgeving te creëren, waarin werknemers deze moeilijke periode kunnen doorstaan en uiteindelijk weer effectief kunnen functioneren op het werk.